środa, 31 lipca 2013

Tęczowe galaretki i inne letnie pyszności (Rainbow jellies and other delicious things of this summer)

Jako że moje urodziny przypadają w samym środku lata, mam okazję, żeby zaproszonych na przyjęcie gości poczęstować pysznymi letnimi ciastami własnej roboty. W tym roku postawiłam na kolor. Przepis na przygotowanie tęczowych galaretek oraz pozostałych ciast znalazłam na blogu www. domowe-wypieki.pl

As my birthday is in the middle of summer, I always have a chance to give my guests delicious homemade summer cakes. This year I chose them to be colourful. The recipe for the  rainbow jellies and the other cakes presented here I found at domowe-wypieki.pl.

składniki na ok. 50 sztuk:
6 galaretek w kolorze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony.
150ml słodkiej, płynnej śmietany 30-36%

sposób przygotowania:
 1. Szczelną formę lub naczynie żaroodporne (np. o wymiarze 24cm/19cm) wyłożyć folią spożywczą.

2. Fioletową galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić i wylać do formy. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała.

3. Niebieska galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Dodać50mlsłodkiej śmietany i wymieszać. Ostudzić i wylać do formy. na stężałą fioletową warstwę. Wstawić do lodówki.

4. Dalej postępować analogicznie. Zieloną galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Żółtą rozpuścić w 200ml wrzątku i następnie dodać 50ml śmietany. Pomarańczową rozpuścić w 250ml wrzątku i czerwoną w 200ml wrzątku i 50ml śmietany.

5. Gdy wszystkie galaretki stężeją, położyć na naczyniu duża deskę i odwrócić naczynie do góry dnem. Ściągnąć naczynie i folię spożywczą. Galaretki pokroić w kostkę o dowolnej wielkości, np. na kwadraty o boku 3cm.

ingredients for about 50 pieces:
6 packets of jelly in different colours (violet, blue, green, yellow, orange and red) - they can be bought for example here )

Preparation:
1. Put plastic wrap into a tight cake tin or casserole dish (it may be one of size 24/19cm)24x 19cm)
 
    2. Disslolve the purple jelly in 250ml of boiling water. Cool it and pour into the tin.  Put it into the fridge until the jelly is set.

3. Dissolve the blue jelly in 200 ml of boiling water. Add 50ml of sweet cream and mix. Cool and pour it into the tin onto the violet jelly which is already set.
 
   4.   Act in the same way with the rest of the jellies. Green Jellyshould be dissolved in 250ml of boiling water. The yellow one in 200 ml of boiling water and then add 50ml of cream. The orange one in 250ml of boiling water and red in 200ml boiling water and 50ml of cream.
     5. When all the layers are set, put on your tin a large board and turn it upside down. Remove the tin and the plastic wrap. Cut the jelly into cubes of any size, for instance into 3cm squares.

Z tego samego bloga pochodzi także przepis na piankowe ciasto z różową galaretką. Zastąpiłam jednak truskawki malinami i borówkami -wersja kwaśniejsza w sam raz na letnie upały.




Ciasto Snickers bardzo orzechowe i słodkie dla odmiany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...