sobota, 19 marca 2011

przystanek kuchnia cz. 1 (kitchen junction part 1)

Dzisiaj pół dnia spędziliśmy w kuchni bo mam wenę kulinarną. Teraz w  domu pachnie ciastem drożdżowym i herbatą Earl Grey, moją ulubioną. Razem z Michałkiem upiekliśmy rogaliki i chleb ryżowy.

Today we spent half a day in the kitchen as I`ve had  a creative inspiration for cooking. Now, the smell of bread baking and my favourite Earl Grey tea is lingering in my house. Together with Mikey we baked croissants and rice bread.



 Pomocą służyła mi książka "Pieczenie chleba w domu" Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener, której znalazłam przepisy. 
CROISSANTY
na 20 rożków
500g mąki pszennej (typ 405)
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżka cukru
mąka do posypania
200ml letniego mleka
2 żółtka
75g miekkiego masła
1/2 łyżeczki soli
masło do natłuszczenia blachy
6 łyżek rozpuszczonego masła
1. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z suszonymi drożdżami i cukrem. Wlać letnie mleko, odrobinę pozostawiając, i całość z grubsza wymieszać. Przykryć, żeby wyrosło.
2. Dodać żółtka, masło i sól; wyrabiać całość ok. 5 minut. Posypać mąką, przykryć i odstawić na godzinę do rośnięcia.
3. Natłuścić blachę. Jeszcze chwilę wyrabiać ciasto i uformować 20 wałków długości ok. 13 cm; zgiąć, tworząc rożki. Przykryć i zostawić na blasze jeszcze 20 min.
4. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C (termoobieg 180, pokrętło gazu 3).
Posmarować płynnym masłem i piec ok. 20 min. Jeszcze gorące posmarować resztą masła.

(Jeśli ktoś jest zainteresowany jak zrobić chlebek , chętnie wyślę przepis na maila).

I wouldn`t do anything without the use of a book "Baking brad at home" by Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener, where I found both recipes. (interested - I am willing to e-mail you the recipe)


 






1 komentarz:

  1. Jakie smakołyki dzisiaj u Ciebie!!!
    Te rogaliki wyglądają mega smakowicie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...